T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / GÖLBAŞI - Gölbaşı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Elektrik-Elektronik Teknolojisi Alanı

 

Elektrik-Elektronik teknolojisi alanı bugün diğer tüm alanları geliştiren, temel ve üretken bir sanayiye dönüşmüş durumdadır.  Alan, bugün kendi tasarım ve teknolojilerini geliştirecek güce ulaşmıştır. İhracat ve iç talepteki canlanmaya bağlı olarak üretimini hızla artıran sektörde, başta dayanıklı tüketim mallarında elektronik cihaz ve beyaz eşya olmak üzere, kablolar, bağlantı parçalı iletkenler, elektrik dağıtım ve kontrol panoları gibi ürünlerde, kurulu kapasite ve kapasite kullanım oranları sürekli artmaktadır.

Elektrik-Elektronik alanı birçok alanı etkilerken, ekonomiye kendi üretimi, ihracatı ve istihdamıyla yaptığı birinci derece katkının yanında, diğer sektörlere olan etkileriyle ikinci derece katkılarda da bulunmaktadır.

ALANIN AMACI

Elektrik-Elektronik teknolojisi alanı altında yer alan dallarda, sektörün ihtiyaçları ile bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

Okulumuzda Elektrik-Elektronik Teknolojisi Alanı altında 4 dal bulunmaktadır.

·         Elektrik Tesisatları ve Pano Montörlüğü Dalı

·         Endüstriyel Bakım Onarım Dalı

·         Güvenlik Sistemleri Dalı

·         Haberleşme Sistemleri Dalı

 

ELEKTRİK TESİSATLARI VE PANO MONTÖRLÜĞÜ DALI: Elektrik tesisatları ve pano montörlüğü meslek elemanının sahip olması gereken, bina içi ve dışı elektrik tesisatının ve tüm elektrik panolarının kurulumunu ve bakım onarımını yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı, elektrik-elektronik sektöründe; bina içi ve dışı elektrik tesisatının ve tüm elektrik panolarının kurulumunu ve bakım onarımını yapabilecek yeterliklere sahip meslek elemanları yetiştirmektir.

 

14-05-2020

 

ENDÜSTRİYEL BAKIM ONARIM DALI: Endüstriyel bakım ve onarım elemanının sahip olması gereken fabrika, atölye vb. işletmelerdeki elektrik elektronik sistemlerin bakım ve onarımını yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. . Amacı, Fabrika, atölye vb. işletmelerdeki elektrik elektronik sistemlerin bakım ve onarımına ilişkin işlemleri yapma yeterliklerine sahip nitelikli meslek elemanları yetiştirmektir.

 

14-05-2020

 

GÜVENLİK SİSTEMLERİ DALI: Güvenlik sistemleri servis elemanının sahip olması gereken alarm ve uyarı sistemleri, CCTV (kapalı devre güvenlik sistemleri) ve geçiş kontrol sistemleri ile ilgili tüm işlemleri yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı, binalara ait yangın algılama, CCTV (kapalı devre güvenlik sistemleri), soygun ihbar, geçiş kontrol sistemleri tesisi, kurulum, bakım ve onarımına ilişkin işlemleri yapma yeterliklerine sahip nitelikli meslek elemanları yetiştirmektir.

 

14-05-2020

 

HABERLEŞME SİSTEMLERİ DALI: Haberleşme teknik elemanının sahip olması gereken, kendi başına ve belirli bir süre içerisinde mobil iletişim cihazlarının kontrol bakım ve onarımını, uydu ve TV anten sistemlerinin tesisini, binalarda ve yerel dağıtım şebekesinde haberleşme tesisatını projeye uygun olarak döşeme, tesisatın ve cihazların montaj, bakım ve onarımını yapma bilgi ve becerisini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

 

14-05-2020

 

İSTİHDAM ALANLARI


Elektrik-elektronik teknolojisi alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;

1. Elektrik makineleri bobin sarım atölyelerinde,

2. Büro makineleri teknik servislerinde,

3. Elektrik tesisatçılarında,

4. Elektrik pano kurulum atölyelerinde,

5. Asansör ve yürüyen merdiven teknik servislerinde,

6. Elektrikli ev aletleri teknik servislerinde,

7. Güvenlik sistemleri teknik servislerinde,

8. Haberleşme ve iletişim cihazları teknik servislerinde,

9. Televizyon ve radyo tamir atölyelerinde,

10. Seslendirme ve ışık sistemleri teknik servisinde,

11. Endüstriyel fabrika ve atölyelerde,

12. Yüksek gerilim proje taahhüt firmalarında,

13. Elektrik tesisatı proje taahhüt firmalarında vb.  yerlerde       çalışabilirler.

 

EĞİTİM SÜRESİ


Alan programının toplam eğitim süresi, 9. sınıftan sonra 3 öğretim yılı olarak planlanmıştır. 2. Eğitim süresinin okul, işletme ve bireysel öğrenme için ayrılmış dağılımı, Elektrik-Elektronik Teknolojisi alanı haftalık ders çizelgesi, dersler ve modüller ile ilgili açıklamalarda belirtildiği gibi uygulanır.

Öğrencilerimiz mesleki eğitim uygulamalarını, işletmelerde beceri eğitimi ve stajla yapmaktadır.

İşletmelerde mesleki eğitim; Anadolu meslek programı öğrencilerinin mesleki bilgi, görgü ve becerilerini artırmak amacıyla 12.sınıfta 3 gün işletmede öğrenim görmektedir. Anadolu teknik programında ise öğrencilerimiz 40 günlük işletme stajlarını yaz tatili sürecinde yapmaktadırlar. 

 

BELGELENDİRME


1. Mezun olan öğrenciye alan/dalda diploma verilir.

2.Öğrencilere mezun olduklarında iş yeri açma belgesi verilir.

3. Öğrencinin seçtiği dal ile ilgili aldığı tüm dersler ve modüller diploma ekinde belirtilir.

4. Öğrenciye, programdan ayrıldığında veya mezun olduğunda, kazandığı yeterlikleri gösteren ve bir yaygın mesleki ve teknik eğitim programı ile aynı yeterlikleri kazanan kişilere eş değer belge verilir.

5. Öğrencinin kazandığı mesleki yeterlikler sertifikaya yönelik belgelendirmelerde değerlendirilir.

 

İŞ BİRLİĞİ YAPILACAK KURUM VE KURULUŞLAR


Öğrenciler, programın gerektirdiği öğretim faaliyetleri, istihdam olanakları ve planlama konularında çevredeki üniversiteler, sivil toplum örgütleri, çeşitli alanlarda faaliyet gösteren firmalar, meslek odaları ve meslek elemanları ile iş birliği yapılarak yönlendirilir.

2019-2020 Eğitim-Öğretim Yılında birçok kurumla ve firmayla protokol görüşmeleri devam etmektedir. Yapılacak protokollerle öğrencilerimiz için staj ve istihdam olanakları geliştirilecektir.

 

M.T.O.K.: Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarının kısaltılmasıdır. Üniversite kılavuzunda bir bölümün yanında eğer M.T.O.K. yazıyorsa; bu, o bölüme ilgili mesleki ve teknik liselerden mezun olan öğrencilerinin öncelikli olarak  yerleşebileceği anlamına gelir.

 

M.T.O.K. MEZUNLARININ GİREBİLECEĞİ LİSANS BÖLÜMLERİ

İmalat Mühendisliği

Bilgisayar Mühendisliği

Bilişim Sistemleri Mühendisliği

Mekatronik Mühendisliği

İş Sağlığı ve Güvenliği

Uçak Elektrik-Elektronik

İmalat Mühendisliği

 

EK PUAN İLE GİRİLEBİLECEK YÜKSEKOKUL/ÖNLİSANS PROGRAMLARI

Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi

İş Sağlığı ve Güvenliği

Biyomedikal Cihaz Teknolojisi

Elektrik

Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı

Elektronik Haberleşme Teknolojisi

Elektromekanik Taşıyıcılar

Enerji Tesisleri İşletmeciliği

Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi

Elektronik Teknolojisi

Mekatronik

Nükleer Teknoloji ve Radyasyon Güvenliği

Otomotiv Teknolojisi

Radyo ve Televizyon Teknolojisi

Raylı Sistemler Elektrik ve Elektronik Teknolojisi

Uçak Teknolojisi

Dijital Oyun Tasarımı

Adli Bilişim Mühendisliği

Biyomedikal Mühendisliği

Elektrik-Elektronik Mühendisliği

Enerji Sistemleri Mühendisliği

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 16.03.2018 - Güncelleme: 06.07.2024 16:37 - Görüntülenme: 2193
  Beğen | 13  kişi beğendi