T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / GÖLBAŞI - Gölbaşı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Mobilya ve İç Mekan Tasarımı

 

 

Ahşap Teknolojisi işlevsel değerleri ile mekânların kullanışlığını, estetik değeriyle de yaşadığımız ve çalıştığımız mekânların sıcak, sevimli ve renkli bir ortam hâline gelmesini sağlar. Bu alan sanatı ve tekniği birleştirerek ürünü ortaya çıkarır. Alanda ahşap ve ahşap ürünleriyle birlikte boya, vernik, renk, cam, plastik, çelik ve metal gibi gereçler de kullanılmaktadır. Ahşap tekne imalatıyla da çok geniş bir alana hitap eder.  Bu alanın sağladığı istihdam olanakları, mevcut ve potansiyel olarak sahip olduğu katma değer yaratma gücüyle, ülkemizin önemli faaliyet sektörlerinden biridir.

    

ALANIN AMACI

Alanımızın amacı bu sektörün üretim aşamasında ihtiyaç duyduğu nitelikli ara teknik elemanını yetiştirmek ve alanımızda eğitim veren yüksek öğretim kurumlarına öğrenci göndermektir.

Okulumuzda Mobilya ve İç Mekân Tasarımı Alanı altında 1 dal bulunmaktadır.

·         İç Mekân ve Mobilya Teknolojisi

İÇ MEKÂN VE MOBİLYA TEKNOLOJİSİ DALI:İç mekân ve mobilya teknolojisi meslek elemanının sahip olduğu, iç mekân ve mobilya elemanlarının üretimini yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretimin verildiği daldır.

Mobilya ve iç mekân tasarımı alanında mobilya ve iç mekân teknolojisi mesleğinin gerektirdiği iç mekân ve mobilya elemanlarının üretimi yeterliklerine sahip meslek elemanlarının yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

 

14-05-2020



Mobilya ve İç Mekân Tasarımı Alanı birimlerimiz başta, toplamda 450 m2 lik kapalı alanıyla, makine atölyesi ve tezgâh atölyesi olmak üzere, bilgisayar Laboratuvarı, çizim sınıfı ve depolama bölümlerinden oluşan büyük bir atölyedir. Atölyemiz ilçemizde atölye bazlı işletmelerin tamamından hacimsel olarak daha büyüktür, çalışma ve çalışan güvenliği açısından önemli unsurların başında gelmesinden ötürü önemli bir unsurdur.

 

MAKİNE ATÖLYEMİZ

 

14-05-2020

 

Makine atölyemizin makine donanımı, ilçemizdeki atölye bazlı işletmelerimizin tamamında hiç olmayanların yanında, olanların da gelişmiş üst düzey donatılmış bir makine parkına sahiptir. Gelişmiş makinelere sahip olmamızın avantajı, kendi mesleğimizde hizmet veren işletmelerin tamamında, sıkıntı yaşamadan çalışabilme kapasitesine sahip olabilmeleri için olanak sağlamaktadır.

Atölyemiz, atölye dışı atık ve talaş depolu, yüksek emiş gücüne sahip toz emme ünitesiyle, astım ve koah rahatsızlıkları olan öğrencilerimizin bile rahatsız olmadan çalışabilecekleri steril bir ortama sahip olmamızı sağlayan, en önemli artımızdır.

Atölyemiz makine ve atölye elektrik donanımımızın tamamı kaçak akım röleleriyle donatılmış olup, iş sağlığı ve güvenliği (İSG) yönetmeliklerinin tamamını kapsayan, güvenliğin üst düzeyde tutulduğu, emniyetli bir ortam öğrencilerimize sunulmaktadır.

 

TEZGAH ATÖLYEMİZ

 

Tezgah atölyemiz, 25 öğrencimize eğitim verebilecek kapasitede, 10 adet çift kişilik tezgaha sahip, el makine, alet, avadanlık ve sarf malzemeleriyle tam donanımlı bir atölyemiz olup, mesleğimizde gerekli bütün aletlerin, avadanlıkların ve sarf malzemelerin kullanımını, birebir uygulayarak öğrenme ortamını, öğrencilerimize sağlanmaktadır.

 

14-05-2020

 

BİLGİSAYAR LABORATUVARIMIZ

Bilgisayar laboratuvarımız, öğrencilerimiz için 15+1 bilgisayarla ve akıllı (Etkileşimli) tahtayla donatılmış, tüm sınıf düzeyinde olan bilgisayarlı çizim derslerimize yeterli, autocat çizim programını teorik ve uygulama yaparak öğrenebilecekleri, modern bir eğitim ortamı sunmaktadır.

 

14-05-2020

 

ÇİZİM SINIFIMIZ

Çizim sınıfımız, temel teknik resim derslerimizin klasik işlenebilmesi için 25 öğrenciyle aynı anda çizim yapabilme kapasitesine sahip, ergonomik çizim masaları ve akıllı (Etkileşimli) tahtayla donatılmış birimimizdir.

 

İSTİHDAM ALANLARI


Mobilya ve Dekorasyon Teknisyenleri, mobilya, kereste, ağaç, sunta, MDF hammaddesi üreten atölye ve fabrikalarda, ağaçla çalışan tüm endüstri kuruluşlarında, inşaat sektöründe, büro mobilya işlerinde, döşemecilikte, boya ve vernik işlerinde, ahşap koruma maddeleri, tutkal, cila ve boya üretiminde ve bunlara bağlı yan sanayi alanlarında, KOBİ (Küçük ve orta ölçekli işletmeler) düzeyindeki işyerlerinde ve dekorasyon sektöründe çalışabilmektedirler. Özellikle bayan öğrenciler;  tasarım, planlama, satın alma ve pazarlama gibi alanlarda çalışmaktadır. Mobilya sektörünün yurt çapındaki yaygınlığı düşünüldüğünde iş bulma olanakları yeterli düzeydedir. Kazançları çalışılan kuruluşun türüne, çalışanın pozisyonuna, firmanın ücret politikasına ve şehre göre değişmektedir. Ayrıca kendi işyerlerini de açabilirler.

Meslek liselerinin mobilya ve iç mekan tasarımı alanından mezun olanlar isterlerse; ağaç işleri, mobilya ve dekorasyon, orman işletmeciliği programların uygulandığı meslek yüksekokullarına TYT sınavı ile girebilmektedirler.

 

Ayrıca Öğrenci Seçme Sınavına (YKS) giren,

Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Alanı öğrencileri Teknoloji Fakültelerinin Görsel sanatlar bölümlerini ile Mobilya ve Dekorasyon öğretmenliği lisans programlarını tercih etmeleri durumunda ek puan alırlar. Yeni oluşan yükseköğretime geçme ile bölümden mezun olan öğrenciler başka lisans programlarını da tercih edebilme şansına sahiptirler. Özel işyerlerinde çalışanlar tecrübe ve deneyimlerine göre kalite kontrol şefi, atölye şefi, bölüm şefi vb. adlar altında çalışabilmektedirler. Kendi adlarına işyeri açabilmektedirler.

 

EĞİTİM SÜRESİ


Alan programının toplam eğitim süresi, 9. sınıftan sonra 3 öğretim yılı olarak planlanmıştır. 2. Eğitim süresinin okul, işletme ve bireysel öğrenme için ayrılmış dağılımı, Mobilya ve İç Mekan Tasarımı alanı haftalık ders çizelgesi, dersler ve modüller ile ilgili açıklamalarda belirtildiği gibi uygulanır.

Öğrencilerimiz mesleki eğitim uygulamalarını, işletmelerde beceri eğitimi ve stajla yapmaktadır.

İşletmelerde mesleki eğitim; Anadolu meslek programı öğrencilerinin mesleki bilgi, görgü ve becerilerini artırmak amacıyla 12.sınıfta 3 gün işletmede öğrenim görmektedir.

 

BELGELENDİRME


1. Mezun olan öğrenciye alan/dalda diploma verilir.

2.Öğrencilere mezun olduklarında iş yeri açma belgesi verilir.

3. Öğrencinin seçtiği dal ile ilgili aldığı tüm dersler ve modüller diploma ekinde belirtilir.

4. Öğrenciye, programdan ayrıldığında veya mezun olduğunda, kazandığı yeterlikleri gösteren ve bir yaygın mesleki ve teknik eğitim programı ile aynı yeterlikleri kazanan kişilere eş değer belge verilir.

5. Öğrencinin kazandığı mesleki yeterlikler sertifikaya yönelik belgelendirmelerde değerlendirilir.

  

İŞ BİRLİĞİ YAPILACAK KURUM VE KURULUŞLAR


Öğrenciler, programın gerektirdiği öğretim faaliyetleri, istihdam olanakları ve planlama konularında çevredeki üniversiteler, sivil toplum örgütleri, çeşitli alanlarda faaliyet gösteren firmalar, meslek odaları ve meslek elemanları ile iş birliği yapılarak yönlendirilir.

2019-2020 Eğitim-Öğretim Yılında birçok kurumla ve firmayla protokol görüşmeleri devam etmektedir. Yapılacak protokollerle öğrencilerimiz için staj ve istihdam olanakları geliştirilecektir.

 

M.T.O.K.: Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarının kısaltılmasıdır. Üniversite kılavuzunda bir bölümün yanında eğer M.T.O.K. yazıyorsa; bu, o bölüme ilgili mesleki ve teknik liselerden mezun olan öğrencilerinin öncelikli olarak  yerleşebileceği anlamına gelir.

 

M.T.O.K. MEZUNLARININ GİREBİLECEĞİ LİSANS BÖLÜMLERİ

Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği

Mobilya Üretimi ve İç Mekan Tasarımı

Restorasyon ve Konservasyon

 

EK PUAN İLE GİRİLEBİLECEK YÜKSEKOKUL/ÖNLİSANS PROGRAMLARI

Endüstri Ürünleri Tasarımı

Eser Koruma

Görsel İletişim

İç Mekan Tasarımı

Mimari Dekoratif Sanatlar

Mimari Restorasyon

Mobilya ve Dekorasyon

Ormancılık ve Orman Ürünleri

Oto Boya ve Karoseri

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 16.03.2018 - Güncelleme: 14.05.2020 23:16 - Görüntülenme: 1499
  Beğen | 0  kişi beğendi