Metal Teknolojisi Alanı

Bilgisayar ortamında 3 boyutlu tasarımların yapıldığı, malzeme ve kaynak muayene yöntemlerinin yapıldığı, metal yüzey işlemlerinin (temizleme, boyama, parlatma, kaplama ve renklendirme) yapıldığı, elektrik direnç, elektrik ark, oksi- gaz, gaz altı (MIG-MAG, TIG) ve toz altı kaynaklarının yapıldığı metal ve metal alaşımlarının sıcak ve soğuk olarak şekillendirildiği çelik olmayan metallerin (Dökme demir, Alüminyum) kaynağının yapılabildiği, oksi- gaz, plazma ve lazer ile kesme yöntemlerinin uygulanabildiği, mesleği ile ilgili NC ve CNC tezgahlarında çalışma konularında eğitimlerin verilebildiği, çeşitli metallere  ısıl işlemlerin uygulandığı, metallere değişik konumlarda kaynak, perçin ve civata ile birleştirmelerin yapıldığı, metal mobilya ve doğrama, metal süsleme ve çelik konstrüksiyon işlerinin yapıldığı bir alandır.

Meslek elemanlarını sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan meslekî yeterlikleri kazanmış, nitelikli kişiler olarak yetiştirmek amaçlanmaktadır.

Okulumuzda Metal Teknolojisi Alanı altında 2 dal bulunmaktadır. Bunlar;

·         Kaynakçılık

·         Çelik Konstrüksiyon

KAYNAKÇILIK DALI: Elektrik ark kaynağı, oksi-gaz kaynağı, elektrik direnç kaynağı, tig, mig-mag ve toz altı kaynak tekniklerini kullanarak çeşitli metallerin sökülemeyecek şekilde birleştirmesini yapan, farklı kalınlıktaki gereçleri elektrik arkı ve plazma ile kesebilen, nitelikli kişidir.

14-05-2020 14-05-2020

ÇELİK KONSTRÜKSİYON DALI:

Metallerin talaş kaldırma yöntemlerinden daha çok eğme-bükme, kesme, delme ile şekillendirerek, birbirleri ile çeşitli yöntemlerle birleştirebilen, çelik eşya, mobilya, basit kaldırma ve taşıma araçları, çeşitli su depoları, güneş enerjili kolektörleri, merdivenler ve parmaklıklar, çelik çatı sistemlerini vb. uygulamaları, sacdan boru işlerini, toz altı kaynak teknikleri uygulayabilen, mesleği ile ilgili CNC tezgâhlarında çalışabilen, nitelikli kişidir.

14-05-2020 14-05-2020

Çoğunlukla fabrika ve atölye gibi kapalı ortamlar ile köprü, baraj, tersane v.b. işlerde açık havada çalışırlar. Bunun yanında su altında kaynak yapabilen kaynakçılarda vardır.Çalışma ortamları zaman zaman gürültülüdür. Çalışma esnasında eldiven, gözlük, maske, kask vb. koruyucu araçlar kullanırlar, kapalı ortamlarda çalışırken sağlıklarını korumak için ortamın havalandırılmasına özen göstermek zorundadırlar.

Meslek elemanları Kamu ve özel kuruluşlara ait atölye ve fabrikalarda iş bulma imkânlarına sahiptirler. Ayrıca, çok sayıda makineye ve büyük sermayeye ihtiyaç duymadan küçük bir yerleşim yerinde bile kendi işletmelerini kurabilirler.

Alan programının toplam eğitim süresi, 9. sınıftan sonra 3 öğretim yılı olarak planlanmıştır. 2. Eğitim süresinin okul, işletme ve bireysel öğrenme için ayrılmış dağılımı, metal teknolojisi alanı haftalık ders çizelgesi, dersler ve modüller ile ilgili açıklamalarda belirtildiği gibi uygulanır.

İşletmelerde mesleki eğitim; Anadolu meslek programı öğrencilerinin mesleki bilgi, görgü ve becerilerini artırmak amacıyla 12.sınıfta 3 gün işletmede öğrenim görmektedir.

Öğrenciler, programın gerektirdiği öğretim faaliyetleri, istihdam olanakları ve planlama konularında çevredeki üniversiteler, sivil toplum örgütleri, çeşitli firmalar, fabrikalar, meslek odaları ve meslek elemanları ile iş birliği yapılarak yönlendirilir.

Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği

İmalat Mühendisliği