T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / GÖLBAŞI - Gölbaşı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Makine Teknolojisi Alanı

 

 

Makine Teknolojisi alanı; klasik ve bilgisayar kontrollü üretim tezgâhlarında makine imalatı işlemlerini yapma, kalıplama teknikleri, sac metal kalıpları, hacim kalıpları ve iş kalıpları imalatı yapma, iki ve üç boyutlu makine ve mekanizmaları çizimlerini yapma, makinelerin temel bakım ve onarımını yapma, mermer kesme ve işleme tezgâhlarında imalat işlemlerini yapma, endüstriyel döküm ve kalıplama tekniğine uygun üretime yönelik modelleme ve prototiplerini yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

Makine Teknolojisi alanı ekonomik kalkınmanın temelini oluşturur. Tasarım ve üretim yapan her sektöre hitap eder. Gelişen teknoloji ve üretim teknikleri tasarım ve üretimde makinenin önemini artırmıştır. Getirisi ve katma değeri ile ekonominin lokomotifi durumundadır

 

ALANIN AMACI

Makine Teknolojisi alanında; Makine Teknolojileri uygulamalarında yer alan meslek elemanlarını sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan meslekî yeterlikleri kazanmış, nitelikli kişiler olarak yetiştirmek amaçlanmaktadır.

Okulumuzda Makine Teknolojiler Alanı altında 1 dal bulunmaktadır.

·         Bilgisayarlı Makine İmalatı

 

BİLGİSAYARLI MAKİNE İMALATI DALI: Bilgisayarlı makine imalatçısının sahip olduğu, bilgisayarlı CNC tezgahlarında makine imalatı işlemlerini yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Makine teknolojisi alanında makine imalatı yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

Her türlü makine imalatı yapan fabrikalarda, atölyelerde, otomotiv sektöründe, gemi makinelerinde, talaşlı imalatta, makine bakım ve onarımcısı ve montaj elemanı olarak iş bulma imkânlarına sahiptirler. Kendi işletmelerini de kurabilirler.

 

21-04-2022      21-04-2022
     
21-04-2022   01-05-2022
01-05-2022   21-04-2022

 

Bilgisayarlı Makine İmalatı eğitimi için 15+1 olmak üzere  1 adet tam donanımlı bilgisayar laboratuvarı, 15 kişilik teknik Resim sınıfı ve 2 adet makine atölyesi  bulunmaktadır. Makine atölyelerimizde yeterli sayıda talaşlı imalat tezgahları mevcuttur.

 

İSTİHDAM ALANLARI

Meslek lisesinden sonra ""Yükseköğretim Kurumları Sınavında" (YKS) başarılı olanlar lisans programlarına ya da meslek yüksekokullarının ilgili bölümlerine devam edebilirler. Mezun olan öğrencilerin ek puanları ile yerleşebilecekleri ön lisans programları da mevcuttur..

Eğitimini tamamlayarak iş hayatında gerekli yeterlilikleri kazanan meslek elemanları, makine teknolojisi ile ilgili işletmelerde kariyer yapabilirler.

Bu mesleklerdeki elemanlar fabrikalarda, kendi atölyelerinde, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışabilirler. Bulundukları işletmelerde çalışanlarla iş birliği ve uyum içerisinde üretim yaparlar. Tasarım bürolarında bilgisayar ortamında, imal edilecek makine ekipmanını iki ve üç boyutlu olarak tasarlarlar. Tasarlanan makine veya sınai tesis ekipmanlarını imalat atölyelerinde CNC tezgâhlarında imal ederler.

Çalışma ortamları; iyi aydınlatılmış, havalandırılması ve yalıtımı iyi yapılmış, kısmen gürültülü, iş güvenliği ve işçi sağlığı ile ilgili tedbirlerin alındığı, bireysel ve ekip çalışmalarının yapıldığı kapalı büro, atölye ve fabrika ortamlarıdır.

Makine Teknolojisi alanında eğitim almış kişiler, kamu veya özel sektöre ait işletmelerde (otomotiv, gemi, uçak, sınai tesisler) çalışabilecekleri gibi kendi iş yerlerini de açabilirler. CNC mekanik imalat atölyelerinde, kalıp ve prototip yapan imalathanelerde, imalat ve komple resimlerin tasarlanıp çizildiği bürolarda, mekanik bakım atölyelerinde, mermer ve model imalatı yapan işletmelerde iş bulabilirler.

 

EĞİTİM SÜRESİ


Alan programının toplam eğitim süresi, 9. sınıftan sonra 3 öğretim yılı olarak planlanmıştır. 2. Eğitim süresinin okul, işletme ve bireysel öğrenme için ayrılmış dağılımı, Makine Teknolojileri alanı haftalık ders çizelgesi, dersler ve modüller ile ilgili açıklamalarda belirtildiği gibi uygulanır.

Öğrencilerimiz mesleki eğitim uygulamalarını, işletmelerde beceri eğitimi ve stajla yapmaktadır.

İşletmelerde mesleki eğitim; Anadolu meslek programı öğrencilerinin mesleki bilgi, görgü ve becerilerini artırmak amacıyla 12.sınıfta 3 gün işletmede öğrenim görmektedir.

BELGELENDİRME

1. Mezun olan öğrenciye alan/dalda diploma verilir.

2.Öğrencilere mezun olduklarında iş yeri açma belgesi verilir.

3. Öğrencinin seçtiği dal ile ilgili aldığı tüm dersler ve modüller diploma ekinde belirtilir.

4. Öğrenciye, programdan ayrıldığında veya mezun olduğunda, kazandığı yeterlikleri gösteren ve bir yaygın mesleki ve teknik eğitim programı ile aynı yeterlikleri kazanan kişilere eş değer belge verilir.

5. Öğrencinin kazandığı mesleki yeterlikler sertifikaya yönelik belgelendirmelerde değerlendirilir.

 

İŞ BİRLİĞİ YAPILACAK KURUM VE KURULUŞLAR


Öğrenciler, programın gerektirdiği öğretim faaliyetleri, istihdam olanakları ve planlama konularında çevredeki üniversiteler, sivil toplum örgütleri, çeşitli alanlarda faaliyet gösteren firmalar, meslek odaları ve meslek elemanları ile iş birliği yapılarak yönlendirilir.

2019-2020 Eğitim-Öğretim Yılında birçok kurumla ve firmayla protokol görüşmeleri devam etmektedir. Yapılacak protokollerle öğrencilerimiz için staj ve istihdam olanakları geliştirilecektir.

M.T.O.K.: Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarının kısaltılmasıdır. Üniversite kılavuzunda bir bölümün yanında eğer M.T.O.K. yazıyorsa; bu, o bölüme ilgili mesleki ve teknik liselerden mezun olan öğrencilerinin öncelikli olarak  yerleşebileceği anlamına gelir.

M.T.O.K. MEZUNLARININ GİREBİLECEĞİ LİSANS BÖLÜMLERİ

-Biyomedikal mühendisliği

-Endüstriyel tasarım mühendisliği

-Enerji sistemleri mühendisliği

-İmalat mühendisliği

-Makine mühendisliği

-Mekatronik mühendisliği

-Metalurji ve malzeme mühendisliği

-Otomotiv mühendisliği

EK PUAN İLE GİRİLEBİLECEK YÜKSEKOKUL/ÖNLİSANS PROGRAMLARI

Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi

Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon

Doğal Yapı Taşları Teknolojisi

Elektrik Enerjisi Üretim, Dağıtım ve İletimi

Endüstri Ürünleri Tasarımı

Endüstriyel Kalıpçılık

Gemi Makineleri İşletme

Görsel İletişim

Grafik Tasarımı

İş Makineleri Operatörlüğü

İş Sağlığı ve Güvenliği

Kaynak Teknolojisi

Makine

Makine, Resim ve Konstrüksiyon

Mekatronik

Metalurji

Nükleer Teknoloji ve Radyasyon Güvenliği

Oto Boya ve Karoseri

Otomotiv Teknolojisi

Raylı Sistemler Makine Teknolojisi

Sivil Savunma ve İtfaiyecilik

Sondaj Teknolojisi

Tahribatsız Muayene

Tarım Makineleri

Tarımsal Ürünler Muhafaza ve Depolama Teknolojisi

Üretimde Kalite Kontrol

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 14.05.2020 - Güncelleme: 01.05.2022 22:17 - Görüntülenme: 1797
  Beğen | 1  kişi beğendi